Grootouders voor het klimaat Grootouders voor het klimaat
Denk aan de kleinkinderen

OPROEP!  Op zaterdag 1 april van 8 tot 12u30 staan we op de Palmenmarkt in Geel met een GvK infostandje. We zoeken nog enkele mede-standhouders.  Zin om mee te doen en mensen aan te spreken? Email Jef op emma_jef@hotmail.com of bel hem op 0477 789 195. Alvast bedankt.

Beste lezers,

 

De winter loopt op zijn eind, het is langer licht en de vogels fluiten gelukkig  nog steeds opnieuw met de lente in zicht.

Voor onze boeren had de Vlaamse regering niets beter in petto dan het stiktofprobleem over de verkiezingen van 2024 te tillen. Een gemiste kans om met alle betrokkenen een debat op gang te trekken over welk soort landbouw we in de toekomst willen en welke rol de boer heeft in natuurbehoud.  Wordt de komende jaren ongetwijfeld heftig vervolgd.

Enkele Kempense Grootouders voor het klimaat  zijn  begin maart naar Duitsland getrokken voor een tentoonstelling en aktie. Meer hierover in deze nieuwsbrief.

Onze naam Grootouders voor het klimaat geeft soms aanleiding tot verwarring en misvatting bij het publiek.

Je moet geen grootouder zijn om bij ons aan te sluiten, want zijn we op onze leeftijd niet een beetje grootouder van alle kleinkinderen?  We verwachten wel dat je senior bent, dus vanaf een jaar of 55 is iedereen welkom. Maar ook daar zijn uitzonderingen op hoor.

Het tweede deel van onze naam 'voor het klimaat'  betekent niet dat we enkel met de klimaatcrisis mee bezig zijn. Integendeel, de biodiversiteitscrisis, milieuvervuiling, rechtvaardigheid, economie van het genoeg houden ons evenzeer bezig.

Blokker alvast de week van 18 tot 24 september in je agenda als je van fietsen en actie voeren houdt. We organiseren dan een actieweek zoals vorig jaar 'Trappen voor het klimaat' of in 2021 'March for Future'. Wat het precies wordt verneem je  binnen enkele weken.

 

Hieronder vind je de inhoud van de nieuwsbrief. Het is zoals je zal zien vooral een  oproep om de wijde wereld te verkennen en je te informeren en eventueel zelfs actie te voeren  rond diverse thema's.

Veel leesplezier.

Overzicht aangeraden activiteiten (meer info  verder in de nieuwsbrief):

16 maart Film : Dark Waters - gratis in Beerse - ACV synema  met voorstelling GVK en nabespreking

18 maart  betoging Keep the Coal in the Ground-  Essen (DE).

24 Maart Colloquium 'Burgerlijke Ongehoorzaamheid' in Antwerpen : u kan zich nog inschrijven.

13 april Film : Duty of Care  met nabespreking door Nic Balthazar  in Beerse, met GvK standje.

23 april  Le relais des jeunes - Brussel vertrek fietstocht naar Toulouse - 1445 km. GvK moedigt aan.

Nog tot  26 november 2023 Das Zerbrichliche Paradies  tentoonsteling Oberhausen (DE).

2 april en 14 mei Keyenberg (DE), dorps-actiewandeling tegen bruinkoolontginning.

15 tot 17 mei 2023 Beyond Growth Conferentie in het EU parlement, ook online, open voor iedereen.

18 juni  de Klimaatklassieker - Een wielertoeristentoch van Ieper naar Antwerpen.

25 tot 27 augustus WorldEthicForum - Pontresina (CH) , een valabel alternatief voor   het WorldEconomicForum van Davos.

Nog tot 31 augustus: interactieve expo over 'Klimaat en desteden van morgen' - Belexpo (Thurn&Taxis) Brussel.

5 tot 8 Oktober - Ride the tide fietstocht van Climate Express.

16 maart Film : Dark Waters om 19u30   -  ACV Synema 'Bewogen beelden' in GC 't Heilaar in Beerse, Heilaarstraat 35. Gratis.

Geïnspireerd door een schokkend waargebeurd verhaal, onthult een vasthoudende advocaat (Ruffalo) een duister geheim dat een groeiend aantal onverklaarbare sterfgevallen als gevolg van één van 's werelds grootste bedrijven met elkaar verbindt. Voor meer informatie over de film  lees hier

GVK is aanwezig met een infostand  Tijdens de nabespreking stellen we ons voor aan de deelnemers.

18 maart - Betoging 'Keep the Coal in the Ground - 12 u  in Essen (Duitsland). verzamelen Stadgarten Huyssenallee. Doe mee!

Begin januari en begin maart trokken respectievelijk 50 en 30 grootouders (en kleinkinderen) naar de bruinkoolmijnen in  Duitsland.  We bezochten er de actievoerders in het dorp Lützerath dat de dag na ons bezoek op 9 januari manu militari werd ontruimd. Op 16 januari trokken 4 moedigen naar de betoging met 35.000 deelnemers rond Lützerath  Het dorp  moet, zoals reeds een 20-tal andere wijken voor bruinkoolontginning. Begin maart bezochten we de actievoerders in Keyenberg, een dorp dat ook op de lijst stond om te verdwijnen, maar nu gespaard blijft. Het is echter wel onteigendv en opgekocht  door  het electriciteitsbedrijf RWE. Het dorp heeft een hoog Doel gehalte. De actievoerders nodigen ons uit om in Essen deel te nemen aan een betoging en een mars naar het hoofdkwartier van RWE.

Meer informatie over het eerste bezoek vind je hier

24 maart 2023 Colloquium  'Burgerlijke ongehoorzaamheid' ism UA in Antwerpen.

van 10 tot 17u,

Meer informatie en inschrijven  kan nog steeds inschrijven via deze link

Locatie
Universiteit Antwerpen Stadscampus Hof van Liere, de Tassiszaal en Dürerzaal, Prinsstraat 13

25€ deelname.

Is burgerlijke ongehoorzaamheid een volgende stap in het klimaatactivisme? En wanneer en op welke manier kunnen organisaties zoals de Grootouders voor het Klimaat al dan niet aansluiten bij acties van burgerlijke ongehoorzaamheid? En hoe verhoudt burgerlijke ongehoorzaamheid tot de andere minder radicale actiemiddelen?

Graag doen we een oproep naar onze lezers om deze filmvoorstelling bij te wonen.  Gvk zal er ook met een infostandje staan. Na de film is er een nabespreking met Nic Balthazar.

Volledig gratis.

De film gaat over twee indrukwekkende processen die de Nederlandse klimaatadvocaat Roger Cox aanspande tegen de Nederlandse staat en tegen een van de grootste multinationals en oliegigant Shell. Hij won de processen omdat hij kon aantonen dat ze allebei de mensenrechten hadden geschonden doordat ze te weinig deden om het klimaat te beschermen.

Meer informatie over de film  hier

Op  23 april ondersteunt GVK het vertrek van  fietstocht 'Le relais des jeunes' (organisatieTotally Down Collectif).  Ze vertrekken 's ochtends in Brussel. Grootouders voor het klimaat roept op om aanwezig te zijn en eventueel een stukje mee te fietsen richting Lille (FR). Meer info later. 

Twee maanden zullen ze fietsenvanuit Brussel  naar Toulouse. Twee maanden lom te ontmoeten, praten, leren, mobiliseren en vooral bewijzen dat we in 2023 geen nood hebben aan nieuwe fossiele ontginningen. De lengte van het traject, 1443 km, is symbolisch even lang als de door TotalEnergies geplande pijplijn EACOP (East African Crude Oil Pipeline) die door natuurgebieden en plaatselijke leefgebieden  van Oeganda en Tanzania zal snijden met onnoemelijke schade tot gevolg voor mens en leefomgeving van planten en dieren.

Meer informatie over de fietstocht kan je  hier lezen.

Op nauwelijks 150 km van de Kempen kan je nog tot 26 november 2023 kan je naar de tentoonstelling 'Das Zerbrichliche Paradies' in Gasometer in Oberhausen in Duitsland.

Op het gelijkvloers toont 'Het Breekbare Paradijs'  de aarde  en het leven in al haar schoonheid en diversiteit. Op de tweede verdieping kan je zien wat de mens daar mee aanvangt..... En ga je naar de 2e verdieping waar je de aarde in al haar glorie kan aanschouwen.  De Grootouders voor het Klimaat  zijn er al twee keer naar toe geweest met de bus ; verschillende andere Grootouders gingen reeds op eigen initiatief. Allen kwamen enthousiast terug. Neem zeker je (klein)kinderen mee. Die van ons (Klara op de foto hierboven) waren 3 u aandachtig en geboeid aan het kijken en luisteren. Je kan een Nederlandstalige gids inhuren of een audiogids huren in het Nederlands. Meer informatie over de tentoonstelling  kan je hier lezen.

De Grootouders voor het klimaat gingen al twee keer naar de bruinkoolmijnen  bij Lützerath en Keyenberg in Duitsland om er de actievoerders een hart onder de riem te steken. Duitsland besliste namelijk dat de mijnen tot 2038 bruinkool, de meest vervuilende en C02 uitstotende fosssiele brandstof, mogen delven. De actievoerders  organiseren  op 2 april  en 14 mei een 'Dorfspaziergang', een wandeling in en rond het dorp Keyenberg.  Afspraak om 11u30 achter de kerk. Dit dorp stond op de lijst om te verdwijnen voor extra bruinkoolontginning, maar mag nu toch blijven. Het heeft een hoog 'Doel' gehalte. Lützerath kan je niet meer bezoeken. Het werd manu militari ontruimd vanaf 9 januari en wordt met de grond gelijk gemaakt. Die grond wordt dan tot 240 m diep afgegraven om bruinkool te delven. Meer achtergrond informatie kan je hier lezen  Helemaal onderaan de pagina vind je de praktische info voor de dorpswandelingen.

Graag maken we u attent op de conferentie 'Beyond Growth' (voorbij groei).  Ze gaat  door  in het Europese parlement, maar is ook online  te volgen. Een organisatie van 20 Eu-parlementsleden. Inschrijven is gratis maar verplicht, zowel voor fysieke  als online deelname. Er zijn zowel plenaire infozittingen als verschillende workshops. Meer informatie en inschrijven kan je hier

Nog enkele interessante activiteiten die we hier graag vermelden

Save the dates in je agenda!

18 juni  De Klimaatklassieker, een wielertoeristentocht in het teken van het Klimaat van Ieper naar Antwerpen, langs de kustlijn van 2100!  De Grootouders voor het klimaat zullen de fietsers alvast in Antwerpen onthalen en feliciteren. Meer info hierover  in een latere nieuwsbrief.Meer informatie en inschrijven voor deelname  hier

Van 5 tot 8 oktober  wordt 'Ride the Tide' opnieuw georganiseerd door Climate Express.  Van Poperinge tot Antwerpen in 4 dagen. De Grootouders voor het Klimaat  zullen hen warm onthalen in Antwerpen op 8 oktober. Meer informatie over het parcours, inschrijven volgt later op hun website (volg de link hierboven).

 

Nog tot 31 augustus in Belexpo Thurn& Taxis Brussel, expo 'Klimaat en de steden van morgen'. Geschikt voor gezinnen en jongeren tussen 10 en 16 j. Meer informatie en reserveren kan je hier lezen.

Tot slot kan je van 25 tot 27 augustus deelnemen aan het WorldEthicForum in Pontresina (CH). We kennen allemaal het World Economic forum van Davos, waar de rijke elite der aarde verzamelt.  Het World Ethic Forum wil met een bredere  visie kijken naar wat de multicrisis betekent voor mens en het leven.  De onderzoeksvraag van het congres is: 'Hoe komen we tot een nieuwe verantwoordelijkheid en levensbestendigende relatie  met onszelf , elkaar en de natuurlijke wereld?'  Meer informatie over het programma en inschrijven kan je binnenkort  op hier op hun website lezen.

 

Grootouders voor het klimaat
Koekoekstraat 5, 2460 Kasterlee
Privcacyverklaring

Uitschrijven   |   Pas je inschrijving aan/uitschrijven   |   Bekijk online
Few words summary View online