November 2022

GvK-Antwerpen verkent de Luchthaven van Deurne

Beste Antwerpse grootouder voor het klimaat,

In de zomer van 2021 riep Gvk op om bezwaar in te dienen tegen de aangevraagde omgevingsvergunning voor onbepaalde duur voor  de luchthaven van Deurne.

En op 10 september 2022 namen verschillende Grootouders deel aan de actiewandeling van Vliegerplein tegen de opstart van grote werken.

Met deze nieuwsbrief nodigen we je uit voor een verkennende fietstocht langs de Luchthaven van Deurne mét nabespreking over o.a. een alternatieve invulling van de luchthaventerreinen.

OP DE FIETS

Verkenningstocht rond de luchthaven van Deurne

Onder begeleiding van Piet De Roeck van het burgerplatform Vliegerplein.

Afspraak  3 december om 14 uur met uw fiets aan de ingang van het luchthavengebouw, Luchthavenlei, Deurne.

Voorziene duur met nabespreking: van 14u tot 16u30.

De luchthaven van Deurne beslaat 190 hectare en bestaat net geen honderd jaar.  De tijd dat de luchtvaart een symbool was voor vrijheid, modernisme en ‘de toekomst’ is intussen al lang vervlogen. Ook de diepgewortelde nostalgie en fixatie dat een stad als Antwerpen een luchthaven nodig heeft ‘om te kunnen meespelen’ moet plaats maken voor rationele overwegingen.  De toekomst van de Deurnese luchthaven wordt al een tijd in vraag gesteld vanuit het oogpunt van de ligging midden in dichtbevolkt gebied, de gezondheidsrisico’s en de negatieve economische situatie. Het aantal zakenvluchten neemt stelselmatig af en de toename in toeristische lagekostenvluchten slaagt er niet in het tij te doen keren. De uitbating van de luchthaven is niet rendabel en de vlaamse belastingbetaler draait op voor de verliezen. 

De groep Vliegerplein wil het debat hierover opentrekken en bekijken welke alternatieve invulling er is voor de luchthaventerreinen. Zodat deze strategisch goed gelegen open ruimte tussen stad en rand geen last maar een lust is voor het klimaatprobleem in het algemeen en de dicht bevolkte omgeving in het bijzonder.

Graag uw deelname melden via antwerpen@gvhk.be

 

AGENDA: 

  •       25 november  - 18 uur: 'Glow in the dark' - Critical mass voor een #fietsvriendelijke stad - Theaterplein, Antwerpen
  • 25 november - 19 uur: Movement assembly - Peperfabriek - film: Human Flow  – Ai Weiwei – organisatie fff.antwerpen - in het kader van 7 Dagen Sociale Film
  • 28 november - 11 uur: gvk webinar Inspiratie voor gemeentelijk klimaatbeleid - Mark Suykens 

-    2 december    Jane Goodall in België

- 3 december - 14 uur: Verkennende fietstocht rond de luchthaven van Deurne

-       9 december Versterk je ons communicatieteam? Welkom in Peperfabriek

-       30 januari tot 16 februari Wereldmeerdaagse in Brasschaat

Stuur deze brief door naar geïnteresseerden

Grootouders voor het klimaat Antwerpen
Moederhoefstraat 54, 2547 Lint
Privcacyverklaring

Uitschrijven   |   Pas je inschrijving aan/uitschrijven   |   Bekijk online