Grootouders voor het klimaat Grootouders voor het klimaat
Denk aan de kleinkinderen
Brengt Egyptische Klimaattop eindelijk rechtvaardig klimaatbeleid?

De 27e editie van de zogenoemde “Conference of the Parties”, kortweg COP vindt plaats in de Egyptische badplaats Sharm El-Sheikh. Volgens de Egyptische minister van Klimaat Yasmine Fouad moet dit “echt een Afrikaanse COP” worden. De financiering van het tegengaan van klimaatverandering moet er een belangrijk thema zijn. Dat is een zaak van klimaatrechtvaardigheid: de mensen in het Zuiden die het minst hebben bijgedragen tot de klimaatcrisis dragen er nu al volop de zwaarste gevolgen van.
Pakistan is bijvoorbeeld getroffen door de zwaarste overstromingen uit zijn geschiedenis als gevolg van extreem zware moessonregens. Ruim een derde deel van het land staat blank en er zijn al 1.208 mensen omgekomen. Meer over die ramp.

De oorlog in Oekraïne en de torenhoge energieprijzen slorpen alle aandacht op. Vraag is of die context een extra aansporing zal zijn om energiek in te zetten op duurzame energie. Daardoor bouwen we onze afhankelijkheid van fossiele energie én van bedenkelijke regimes af. Vraag is of de landen en mensen in het Zuiden de middelen zullen krijgen om zich aan te passen aan de klimaatcrisis die zij niet hebben veroorzaakt.
We leggen die vragen voor aan Peter Wittoeck, leider van de Belgische delegatie.

Peter volgt de klimaatonderhandelingen al sinds 2003.
Hij is Diensthoofd Klimaatverandering bij de Federale Overheidsdienst Gezondheid.
Zelf is hij zeer bekommerd om de klimaatcrisis. Ziet hij lichtpunten?

Webinar met Peter Wittoeck op maandag 26 september: wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u.
Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 25 september de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. Verwittig je netwerk.

Superwinsten van fossiele multinationals, conflicten en oorlogen - webinar Aviel Verbruggen

Wegens de actualiteit van de enorm gestegen energieprijzen voor de consument en de enorme toename van de superwinsten voor fossiele multinationals hebben we deze webinar nog voor die van Peter geplaatst.
De voorbije 51 jaar hebben de fossiele multinationals de onvoorstelbare superwinst van 52.540 miljard dollar gemaakt. Gemiddeld 1000 miljard per jaar of 3 miljard per dag. Dat berekende energie-econoom prof. em. Aviel Verbruggen. Hij haalde daarmee de frontpagina,niet van een Vlaamse krant, maar van de Britse The Guardian. Het is de eerste keer dat zo'n onderzoek is gedaan.

Prof Verbruggen ziet een relatie tussen die superwinsten en conflicten en oorlogen. Die worden niet gevoerd om olie- en gasvelden in te palmen, maar om concurrenten uit te schakelen. Er is niet te weinig gas en olie, maar teveel.
Met die superwinsten kopen de multinationals politieke invloed vooral in de Verenigde Staten. Daardoor kunnen ze hun activiteiten die zo schadelijk zijn voor het klimaat ongestoord voort zetten.
Ondertussen ziet de burger zijn energierekening pijlsnel de hoogte ingaan, terwijl de winsten van de fossiele bedrijven tot in de hemel blijven groeien.

Prof. Verbruggen is 14 jaar lid geweest van het IPCC, het Klimaatpanel van de verenigde Naties. Dat maakt geregeld rapporten over de stand vanzaken van het wetenschappelijk klimaatonderzoek. Hij volgt, kritisch, het internationaal en Europees klimaatbeleid. Hij is ook ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat.
Hij licht zijn onderzoek toe in zijn webinar op maandag 19 september: wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u.

Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 18 september de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. Verwittig je netwerk.

Deze webinars (en alle vorige) vind je achteraf op het YouTubekanaal van de Grootouders voor het klimaat. Op dat kanaal staan nog andere films i.v.m. klimaat van GvK en anderen. Interessant om eens in te snuisteren…

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privacyverklaring

Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online