Uit de chaos kan een nieuw evenwicht met de natuur ontstaan! GvK-webinar Jan Rotmans 13 juni
In onze webinars hebben we al heel wat aspecten van de klimaatcrisis belicht. Tijd voor meer synthese. Dat is niet simpel, want we leven in een chaotische tijd. Gelukkig is er de Nederlandse hoogleraar “transitiekunde” en duurzaamheid Jan Rotmans, Hij volgt als wetenschapper de klimaatcrisis al vele decennia. Hij beperkt zich niet tot wetenschap. Hij geeft adviezen aan bedrijven, overheden en organisaties in binnen- en buitenland. Samen met Marjan Minnesma richtte hij de  klimaatorganisatie Urgenda op, die de Nederlandse staat via de rechter dwong om haar eigen klimaatdoelen serieus te nemen. Zoals bekend heeft het Nederlandse voorbeeld velen wereldwijd geïnspireerd, ook onze Klimaatzaak die we met de Grootouders steunen. Jan Rotmans kwam ook geregeld aan het woord in de klimaatreeks van Jill Peeters op Canvas “Wat houdt ons tegen?
Hier inschrijven

In zijn laatste hoopgevende boek, Omarm de Chaos beschrijft Jan Rotmans tien transities. Die tien zijn nodig om de wereld leefbaar te houden  Onze ambassadeur Jan Stel is nog collega geweest van Jan Rotmans en besprak zijn boek op typische persoonlijke manier.
De VPRO heeft een overzichtelijke samenvatting gemaakt. Je kan hem ook beter leren kennen via zijn eigen website.

We zijn blij dat deze Nederlandse specialist een webinar voor de Vlaamse Grootouders wil geven. (De laatste voor de grote vakantie.)
Welke transities kunnen we in de huidige chaos onderscheiden? Welke stadia doorlopen die transities vooraleer ze een nieuw evenwicht bereiken dat het verbroken evenwicht met de natuur herstelt? Welke tegenkrachten zijn er? Hoe worden die overwonnen?

Professor Rotmans geeft zijn webinar op maandag 13 juni: wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u.

Hier inschrijven
Stuur deze brief door naar geïnteresseerden

Save the date:

- Picknick Grootouders op donderdag 25 augustus in Fort 4 te Mortsel (waarmee we het nieuwe werkjaar voor GvK aftrappen)
- Trappen voor het Klimaat, van 18 tot 23 oktober (om aandacht te vragen voor de Klimaattop in Egypte)
- Nationale Klimaatbetoging op zondag 23 oktober (naar aanleiding van de Klimaattop in Egypte)

GvK-webinars op YouTube

Heb je een webinar van GvK gemist? Op onze website vind je onder agenda onze voorbije webinars. Wel een beetje naar beneden scrollen. Kies er één uit en bovenaan vind je een link naar die webinar op ons YouTubekanaal. Als je daarop klikt, kom je op de film. Op ons kanaal vind je ook nog heel wat ander materiaal. Een selectie:

 

Wat moet de Biodiversiteitstop doen? Koen Stuyck

Voedselbossen  Trees De Bruyne

Vervoersarmoede Eva Van Eenoo
Met circulaire economie uit klimaatcrisis? Tycho Van Hauwaert
Onze spaarcenten, hun toekomst Frans De Clercq
Redt kernenergie het klimaat? Gilbert Eggermont

Je kan doen zoals 151 anderen voor je: je abonneren op ons GvK kanaal op YouTube. Dan vind je gemakkelijker onze nieuwe (en oudere) bijdragen...

Stuur deze brief door naar geïnteresseerden

Nog geen lid van de GvK?

Ben je als lezer van deze Nieuwsbrief nog geen lid van GvK? Als je dat wordt voor minstens 20 €, kun je daar gratis een interessant boek in verband met klimaat bij krijgen.
Voortaan kan je ook kiezen voor een boek van ambassadeur Luc Vankrunkelsven. Luc zet zich heel erg in voor de Amazone en de Cerrado in Brazilië. Voor velen de longen van de wereld.

 

In Een wereld vol verdoken slavernij schrijft Luc dat niet alleen de natuur veel geweld wordt aangedaan, maar ook de mensen die er leven. Via zijn ontmoetingen schetst Luc vele menselijke drama's die zich in de cerrado afspelen, een van de armste regio's van het land. Op onze website meer over dit boek, o.a. een gefilmd interview met Luc.

De kikker die zich niet laat koken is voor Luc een metafoor voor de mens, die zich niet laat doen maar tijdig uit het water springt om te overleven. In dit boek kaart Luc de wantoestanden aan die voortkomen uit de grootschalige landbouw en het internationale handelssysteem. Al tweeëntwintig maal reisde Luc door Brazilië. Hij brengt in dagboekvorm verhalen van onmacht maar ook van gezamenlijk verzet.
Ook over dit boek meer op onze website.

 

Je kan ook zoals vroeger kiezen voor het ABC van het klimaat. Co-voorzitter Hugo Van Dienderen schreef het met dochter Ilse en kleindochter Amber Paris.
Heel wat grootouders hebben het ABC al. Sommigen gaven het aan hun kinderen of grotere kleinkinderen... Als je het als geschenk geeft, is dat meteen de gelegenheid voor een gesprek over het probleem dat volgens ons nog ernstiger is dan de coronacrisis.
Als je het boek nog niet zou kennen... is er de website.

Hier kan je lid worden en een boek bestellen.

Stuur deze brief door naar geïnteresseerden

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privcacyverklaring

Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online