In deze nieuwsbrief :

'Uit liefde voor de wereld' GvK Kempen doorstart

Fietserbond applausdag

De Landgenoten

agenda

Save the date :  op 27 september  om 20u15

Beste sympathisant,

Ruim 2,5 aar geleden ondertussen werd Grootouders voor het Klimaat Kempen  opgericht in de Warande te Turnhout. En toen kwam corona en waren  grote samenkomsten niet mogelijk. Maar nu kan het wel, dus we organiseren er dan maar een hé!

Graag nodigen we je  uit naar de doorstartsamenkomst  op maandag 27 juni 22 om 19u in CAW-huis, Hofkwartier 23 herentals, vergaderzaal 4e verdieping.

We willen een beetje terugblikken, maar vooral veel vooruitblikken. Daarom deze warme oproep om deel te nemen. Alle informatie vind je op de regionale agenda van de website. Inschrijven is noodzakelijk, dat kan met dit formulier.

Wat bieden we aan ?

Steven Vromman, de Low Impact Man, schreef een toekomstboek 'Amor Mundi' en deed dat goed.  Aan de hand van een aantal fragmenten uit het boek komen we in dioaloog over wat we kunnen doen om de gewenste toekomst vorm te geven.

De kerngroep van GvK Kempen zal daarna  haar plannen voorleggen voor dit (na)jaar. Misschien vind je er wel je gading in, wie weet ?

Fietserbond - nationale applausdag vrijdag 3 juni

In onze regio zijn er Fietsersbondafdelingen in Arendonk, Geel, Herentals, Kasterlee, Turnhout en Westerlo. 

Op vrijdag 3 juni, Wereldfietsdag, nemen alle Fietsersbond afdelingen deel aan de jaarlijkse applausactie.  Fietsende scholieren, pendelaars, enz…. worden in de ochtendspits onthaald op een applaus vanwege Fietsersbond vrijwilligers en sympathisanten.  Op sommige plaatsen worden de fietsers ook getrakteerd op een attentie.

We doen dit om:

Fietsers te feliciteren: ze kiezen voor het slimste en gezondste vervoermidde ;  te bedanken: ze maken de wereld een stuk leefbaarder en plezanter ; aan te moedigen: doe zo voort. Om automobilisten stof tot nadenken te geven: het kan ook anders. Om beleidsmakers te bewijzen:  dat veilige fietsinfrastructuur werkt! Er is een publiek voor en het doet meer mensen fietsen.

Wil je mee doen aan deze actie? Klik dan hier om te zien waar de applausactie doorgaat in jouw omgeving.

De Landgenoten

We spraken met Grootouder voor het Klimaat Kristien Laget over haar aandeelhouderschap bij De Landgenoten. De Landgenoten zet zich in voor het klimaat door biologische landbouw te ondersteunen.

Kristien, hoe leerde je De Landgenoten kennen?

Vijf jaar geleden werd ik oogstaandeelhouder van Groentegeweld, een kleine CSA die biologische groenten kweekt. Ik wilde voornamelijk gezonder eten en ook meer volgens de seizoenen. Ik leerde hoe moeilijk het is voor boeren om een rendabel landbouwbedrijf te runnen. Die problematiek raakte mij en ik wilde meer doen voor bioboeren. In mijn zoektocht naar hoe ik kon helpen, stootte ik op De Landgenoten.

Wat doet De Landgenoten?

De Landgenoten koopt landbouwgrond aan voor biologische boeren . Landbouwgrond wordt alsmaar duurder. Zelf grond kopen is daardoor quasi onmogelijk. Daarom koopt De Landgenoten de grond aan met het geld van aandeelhouders en schenkers. Zo wordt de grond ‘gemeengoed’ die ze voor altijd kunnen verhuren aan bioboeren.

Hoe heeft De Landgenoten impact op het klimaat?

Aangezien we landbouw nodig hebben om de wereld te voeden, moeten landbouwers de uitstoot van broeikasgassen verminderen en zich aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Biologische landbouwgronden zijn vruchtbaarder en ze bevatten meer biodiversiteit. Een biodiverse leefomgeving helpt het klimaat door op een natuurlijke manier aan CO2-reductie te doen. Bodemvruchtbaarheid is dan weer belangrijk voor onze toekomstige voedselvoorziening. Daarom wil De Landgenoten het aandeel biologische landbouwers in Vlaanderen optrekken. Dat is in het algemeen belang.

Hoe steun jij De Landgenoten?

 Ik ben aandeelhouder van De Landgenoten. Het is met aandelen zoals de mijne dat De Landgenoten landbouwgrond kan aankopen en aan bioboeren ter beschikking kan stellen. De Landgenoten bezit nu zo’n 43 hectare landbouwgrond. Daarop werken zo’n 21 bioboeren. Wil De Landgenoten meer grond aankopen – en dat willen ze uiteraard - dan moet de organisatie meer mensen overtuigen aandeelhouder te worden of een schenking te doen. Hoe meer mensen weten wat de Landgenoten doet, hoe beter. Grootouders kunnen trouwens aan hun kleinkinderen een aandeel van De Landgenoten schenken. Met 1 aandeel kan De Landgenoten zo’n 50 vierkante meter vruchtbare landbouwgrond definitief bestemmen voor biologische landbouw. Definitief, want als een van hun boeren stopt, zoeken ze een opvolgers. Zo gaat de opgebouwde bodemvruchtbaarheid, het levenswerk van een bioboer, niet verloren. Samengevat: grond is bij De Landgenoten in goeie handen.

Wil je meer weten hoe je kan investeren in De Landgenoten klik dan hier.

Kijk ook hieronder in de agenda voor een gratis webinar van De Landgenoten !

Agenda en webinars

 

Webinar 8 juni van 19u30 tot 21u:

Wie zal er binnen tien jaar voor ons voedsel zorgen?’,

waarin ze de grondproblematiek toelichten in Vlaanderen, en het alternatief dat De Landgenoten aanbiedt, uitgebreid benaderen. Het wordt gegeven door Petra Tas, coördinatrice van De Landgenoten, die héél wat expertise heeft opgebouwd doorheen de jaren.

Meer info en inschrijven tot 6 juni  op de website van De Landgenoten

 

GVK Webinar 13 juni  11 tot 12 u

Omarm de Chaos met Jan Rotmans, hoogleraar “transitiekunde” en duurzaamheid. Hij volgt als wetenschapper de klimaatcrisis al vele decennia. Samen met Marjan Minnesma richtte hij klimaatorganisatie Urgenda op. Jan Rotmans beschrijft tien transities in zijn hoopgevende boek, Omarm de Chaos. Die tien zijn nodig om de wereld leefbaar te houden  Onze ambassadeur Jan Stel is nog collega geweest van Jan Rotmans en besprak zijn boek op een heel persoonlijke manier.
De VPRO heeft een overzichtelijke samenvatting gemaakt.

Voor meer info en inschrijven (onderaan de webpagina) klik hier

 

Maandag 27 juni om 19u  Herentals, CAW-Huis Hofkwartier 23 'Uit liefde voor de wereld' samenkomst GvK Kempen leden (zie bovenaan deze nieuwsbrief. Inschrijven  kan je hier.

 

Donderdag 25 augustus   2e Grootouder-picknick  in Fort 4 Mortsel.

 

Dinsdag 27 september  om 20u15 : theater 'De zaak Shell'  in de Warande. Meer info in volgende nieuwsbrief.

 

Maandag 18 tot zondag 23 oktober 2022: Fietsactietocht 'Trappen voor het klimaat/Pédaler pour le Climat Cop 27' van Oostende via Eeklo/Gent naar Antwerpen/Kasterlee/Hasselt/Nivelles/Brussel

 

Zondag 23 oktober om 13 u30 : Klimaatbetoging in Brussel. De Trappers voor het klimaat doen mee, jij ook ?

Graag tot op 27 juni voor de GvK Kempen vergadering 'Uit liefde voor de wereld' !

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privcacyverklaring

Uitschrijven   |   Pas je inschrijving aan/uitschrijven   |   Bekijk online