Beste klimaatgrootouder,

 

In een open brief die medeondertekend is door de Grootouders, roept de Klimaatcoalitie samen met een breed front van middenveldorganisaties de politiek op om snel werk te maken van een ambitieus Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) dat oog heeft voor een rechtvaardige transitie. Bij gebrek aan een klimaatwet vormt dat plan de hoeksteen van ons klimaatbeleid. Alleen voldoet het huidige NEKP helemaal niet aan de Europese eisen en dat moet veranderen, vinden de ondertekenaars van de brief. Overigens heeft ons land er alle baat bij om een ambitieuzer klimaatbeleid te voeren omdat dit voor 80.000 extra jobs zou zorgen.

De ‘Staten Generaal voor een rechtvaardige transitie’ die de federale minister van Klimaat eerder deze week lanceerde, deelt dezelfde bekommernis. De minister maakt daarmee werk van een van de beloftes van de Belgische delegatie op de klimaatconferentie in Glasgow van eind vorig jaar.

Zoals gewoonlijk is de financiering van de transitie het voornaamste knelpunt voor de realisatie van deze goede intenties. Het is daarom belangrijk om jaar na jaar de realisatie van de transitieplannen te evalueren. De realisatie van die plannen zou een jaarlijkse investering vragen die oploopt tot 2% van ons bruto binnenlands product. Dat lijkt erg veel geld maar is aanzienlijk minder dan de kost van niets doen die vooral onze kinderen en kleinkinderen zullen moeten dragen. We kunnen het ook beschouwen als onze verzekeringspremie voor een duurzame en goede toekomst voor de toekomstige generaties.

Maandag aanstaande, 30 mei, organiseren we onze Inspiratiedag in het Vlaams Parlement. We richten hiermee een warme oproep aan wie nog niet is ingeschreven. Er zal veel schoon volk zijn en de inschrijvingen lopen vlot binnen. Dat is goed nieuws, want met deze dag hebben we grote ambities. Mocht u nog twijfelen of u daarbij nodig bent: ja, we willen u niet missen.

Als Grootouders voor het klimaat hebben we al een hele weg afgelegd. Maandag willen we ons traject kritisch tegen het licht houden en uitzoeken hoe de ouderen in deze cruciale tijden een krachtige stem kunnen geven. Je krijgt er interessante informatie, maar vooral ontmoet je mensen waarmee je informeel kunt afstemmen. Als je die bekommernis deelt, als je ideeën hebt of vragen, of als je wilt uitzoeken hoe je je praktisch kunt engageren, mag je deze Inspiratiedag niet missen en wij willen jou niet missen.

Je bent welkom vanaf 10.00 u. aan de publieksingang van het Vlaams Parlement, Ijzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel; daar kan je je aanmelden en vindt er een veiligheidscheck plaats. Nadien kan je bij een koffie een praatje maken met andere GvK’ers. Als het kan, probeer (ruim) voor het voorziene startuur aan te komen, want de veiligheidscheck en de inschrijving nemen enige tijd in beslag.

We starten om 11.00 u. en bieden jou een gevarieerd programma aan. We sluiten af rond 16.00 u. Nadien is er gelegenheid tot napraten bij een drankje. Deelname is gratis maar je moet wél inschrijven via dit formulier.

 

Webinars en evenementen

 

·       Gesprek over klimaatrechtvaardigheid, op de Dag van Apache, met Rebecca De Wit en Chihiro Geuzebroek op zaterdag 4 juni om 20.00 u. in het Vooruit Café in Gent, dat nu vierNULvier heet.

·        Het GvK-webinar met Prof. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid en medeoprichter van de klimaatorganisatie Urgenda, vindt plaats op 13 juni om 11.00 u. Meer info en inschrijven.

·        Op 16 juni om 19.30 u. nodigt GvK-Limburg in Wellen Steven Vromman uit met zijn voorstelling Amor Mundi, een actueel toekomstverhaal met een positieve kijk op de klimaatverandering. Graag op voorhand aanmelden.

.    Op zaterdag 18 juni om 15.00 u. organiseert Gents MilieuFront in samenwerking met Act4Change en Klimaatcontact een eerste klimaatcafé. Na de zomer hopen ze deze activiteit op regelmatige tijdstippen te herhalen. Een klimaatcafé is een plek waar je gevoel en je persoonlijke verhaal centraal staan, en waar je in contact komt met anderen.

 

Klimaatacties

 

WelKOM op straat sluit actie-tiendaagse succesvol af

Vorige zondag kwam er een kleurrijk einde aan WelKOM op straat met een slotparade waarin de Grootouders prominent aanwezig waren. Ze wandelden er samen met vele andere actievoerders en deelden ideeën hun toekomstige acties. Je kan hier het filmpje van de slotparade bekijken.

 

Campagne tegen TotalEnergies

Greenpeace lanceert met de steun van een dozijn ander klimaatorganisaties  en sociale bewegingen waaronder de Grootouders een sterk onderbouwde campagne tegen TotalEnergies, een van de belangrijkste fossiele bedrijven ter wereld. Het bedrijf werkt sterk aan zijn imago en toont zich een gulle sponsor van allerlei waardevolle initiatieven, zoals de 20km door Brussel die zondag aanstaande tienduizenden sportievelingen aantrekt. Op die wijze hoopt het bedrijf de kritiek op zijn dubieus beleid te verstommen. Want TotalEnergies is aantoonbaar medeverantwoordelijk voor de klimaatcrisis. Zo is het erg kwalijk dat het bedrijf reeds sinds de jaren ’70 op de hoogte was van de negatieve klimaateffecten van het gebruik van fossiele brandstoffen maar niets betekenisvols deed met die informatie. Verder blijft TotalEnergies, in tegenstelling tot de meeste oliemultinationals, aan zijn activa in Rusland vasthouden terwijl de inkomsten uit fossiele brandstoffen de oorlog mee financieren.

Je kan een e-mail sturen naar de directie van de 20km met het verzoek een einde te maken aan de sponsoring van TotalEnergies.

 

Fairfin legt geldstromen naar plasticreuzen bloot

Uit onderzoek van Fairfin blijkt dat banken in België (BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, KBC en Belfius) voor bijna drie miljard investeerden in de petrochemische bedrijven INEOS en Borealis. Deze bedrijven plannen in de haven van Antwerpen nieuwe fabrieken (waaronder het controversiële Project One) die de bouwstenen voor plastic produceren. Plastic is erg slecht voor mens en milieu en het productieproces is erg vervuilend en verbruikt veel energie. Fairfin wil de druk op de banken verhogen door te eisen dat zij bedrijven die hun plasticproductie uitbreiden uitsluiten van hun investerings- en kredietbeleid. De organisatie roept op om mee de klachtenbrief naar de banken te ondertekenen. Via een reeks van vijf podcasts (in het Engels) leer je van A tot Z de plasticproblematiek kennen en kom je ook meer te weten over de plannen van INEOS en Borealis.

 

VELT-ecotuindagen

Van 4 tot en met 6 juni stellen meer dan 200 tuineigenaars hun ecologische tuin voor tijdens de Velt-ecotuindagen die je gratis kunt bezoeken. Veel tuineigenaars zullen je met plezier tips geven voor je eigen tuin.

 

Interessant klimaatnieuws


De klimaatcrisis in de moskee van Zwijndrecht

Terwijl klimaatbetogers bezig zijn met het mogelijk einde van de mensheid op de planeet aarde, zijn mensen met een migratieachtergrond dikwijls bezig met het einde van de maand. Niettemin is er ook bij hen aandacht voor de klimaatcrisis. Zo verzamelden recent in een moskee in Zwijndrecht een tachtigtal kinderen. Op het programma stond: ‘De klimaatopwarming, de allergrootste uitdaging van de mensheid’. Een mooi initiatief dat de aandacht trok van een van onze bloggers.

 

De toekomst van de biodiversiteit

Hoe staat het met de biodiversiteit op aarde en welke invloed hebben mensen daarop? En hoe kunnen we de biodiversiteit tegen 2030 weer op het juiste spoor krijgen, in onze achtertuin, in België en wereldwijd? EOS organiseerde over dit onderwerp een online event met drie experts. Je kan de drie events hier herbekijken.

 

Klimaatverandering veroorzaakt slaaptekort

Een recente studie kwam tot de vaststelling dat stijgende temperaturen als gevolg van de klimaatcrisis ervoor zorgen dat mensen over de hele wereld minder slapen. Door de opwarming van de aarde stijgen de nachttemperaturen, zelfs sterker dan overdag. En blijkbaar kunnen we ons daar niet aan aanpassen. Ouderen, vrouwen en bewoners van landen met een laag inkomen ondervinden de grootste hinder. En bewoners van warme gebieden verliezen verhoudingsgewijs meer slaap als de temperatuur met één graad stijgt.

 

Interessante suggestie voor onze openbaarvervoermaatschappijen

In vele steden in Europa verliest het openbaar vervoer klanten. Duitsland wil die trend keren door tijdens de zomerperiode een abonnement van 9 euro per maand aan te bieden dat op bijna alle vormen van openbaar vervoer gebruikt kan worden. De maatregel is ook onderdeel van een pakket maatregelen als compensatie voor de hoge brandstofprijzen maar wordt tegelijk gezien als een test voor de toekomst.

 

Tenslotte

 

Boekvoorstelling Katherine Hayhoe

De klimaatwetenschapper Katherine Hayhoe kreeg bekendheid met onder meer haar boek ‘Hoop voor de aarde’. Op 1 juni om 18.00 u. stelt ze haar boek voor in Harelbeke. Je kan ook haar gelijkaardige presentatie in Amsterdam op 30 mei om 19.30 u. hier live volgen.

In een eerder artikel ging onze websiteredactie reeds in op de boeiende gedachten van deze auteur.

 

Tot volgende week !

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privacyverklaring

Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online