Een GvK-boek voor onder de kerstboom:
ABC van het klimaat
De Dwaalwereld van Saralinde

In het ABC van het Klimaat lees je over de baobab, festivals en Eddy Merckx... Je verwacht dat niet, maar die termen hebben iets te maken met het klimaat. 
De klimaatcrisis is zeer, zeer ernstig. Maar burgers, bedrijven en overheden nemen hoopvolle initiatieven. Daarover gaan 177 korte, alfabetisch gerangschikte verhalen
Op de GvK-website kan je enkele uittreksels uit het boek en aanbevelingen lezen.
Bijvoorbeeld van econoom Paul De Grauwe: "Het is een hoopvol boek. We kunnen op veel verschillende en creatieve manieren de crisis te boven komen."
De beoordeling van vakbondssecretaris Deniz Agbaba: "De klimaatcrisis treft vooral de armen, bij ons en wereldwijd. Het ABC toont hoe we de crisis rechtvaardig kunnen aanpakken."

GvK-co-voorzitter Hugo Van Dienderen schreef dit boek samen met zijn dochter Ilse en kleindochter Amber Paris (links).
Petekind Muse Paris (rechts) maakte de omslag en de tekeningen. Uiteraard is de klimaatopa fier op dit project waaraan drie generaties samen werkten. Het geeft goed de inspiratie weer van de GvK.
De drie auteurs stelden het ABC voor in een webinar. Die kan je bekijken op het YouTubekanaal van de GvK.

Heel wat grootouders hebben het ABC al. Sommigen gaven het aan hun kinderen of grotere kleinkinderen... Als je het als geschenk geeft, is dat meteen de gelegenheid voor een gesprek over het probleem dat volgens ons nog ernstiger is dan de coronacrisis.
Hier kan je het bestellen.

Ben je als lezer van deze Nieuwsbrief nog geen lid van GvK? Als je dat wordt voor minstens 20 €, krijg je het ABC gratis. Zo draag je bij tot onze actie voor een leefbare toekomst voor alle kleinkinderen.

Regel dat hier.

Stuur deze brief door naar geïnteresseerden

En vraag hen zich te abonneren op onze Nieuwsbrief. We hebben nu 2701 abonnees. Op naar de 3000!

De dwaalwereld van Saralinde

De Dwaalwereld van Saralinde is een fantasievol verhaal over respect voor de Aarde, vriendschap, gevoelens en een zoektocht naar identiteit. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar… en voor (Groot)ouders, wegens de vele aanknopingspunten voor gesprek die dit prachtige boek biedt.
Terwijl haar ouders een reportage maken over de vernietiging van het Panamese oerwoud, blijft Saralinde achter bij tante Jasperina. Ze voelt zich in de steek gelaten. De enige met wie ze kan praten is haar “inbeeldvriendje” Linus en ze trekt zich meer en meer terug in de Dwaalwereld in haar hoofd.
Na een val uit de schommel belandt ze samen met Linus op het dek van de Reis naar Ergens, een prachtig zeilschip...

Jeugdschrijfster Linda van Mieghem leest voor uit haar boek voor kleindochter Emeline.
Hier vertelt ze waarom ze een van onze klimaat-ambassadeurs is. Linda staat de auteursopbrengst van dit boek (€ 6 per exemplaar) af aan GvK Kempen om er kleinschalige natuurprojecten mee te realiseren. Daarin gaan oma’s en de opa’s met hun kleinkinderen samen met natuurverenigingen en lokale vrijwilligers aan de slag. GvK Kempen werkt hiervoor samen met Velt, Natuurpunt, Bos+, de Koning Boudewijnstichting en lokale verenigingen. Voorlopig alvast in West en Oostmalle, Zoersel en Turnhout.
Hugo Van Dienderen interviewde Linda en enkele medestanders in een GvK-webinar. Die begint met een stukje uit Saralinde dat kleindochter Emeline voorleest. Te bekijken op het GvK-YouTubekanaal.

Het boek kost 21 €, verzending inbegrepen. Hier te bestellen.

Boeken op de GvKwebsite

Onze GvK-redactie bespreekt geregeld boeken die ze relevant vindt voor de klimaat- en systeemcrisis. Hier vind je een overzicht. De lijst staat wat dieper op die pagina onder het ABC en Saralinde.
Zulke boeken zijn er als maar meer. Dat is ook nodig. Maar daardoor mist de redactie er al eens eentje. Je kunt de redacteurs helpen:  als je een suggestie hebt, laat het weten. Bedankt!

Stuur deze brief door naar geïnteresseerden

GvK-webinars op YouTube

Tijdens de lange winteravonden kan je boven vermelde boeken of andere lezen. Je kan ook een webinar van dit jaar volgen op YouTube die je gemist hebt. Als je klikt op de titel kom je op de film. Op ons kanaal vind je ook nog heel wat ander materiaal.

Ineos en klimaat Tine Hens

Redt kernenergie het klimaat? Gilbert Eggermont

Klimaatrechtvaardigheid Jan Mertens

Rechten voor natuur? Hendrik Schoukens

Klimaatvriendelijke mobiliteit Cathy Macharis

Klimaatvriendelijke steden Erik Rombaut

Investeer in Doel 5 Marc Alexander

Onze spaarcenten, hun toekomst Frans De Clercq

Bomenkap, klimaat en biodiversiteit Bart Muys

Met circulaire economie uit klimaatcrisis? Tycho Van Hauwaert

Europees grondstoffenbeleid en klimaat Wies Willems

Gemeentelijk klimaatbeleid Maarten Tavernier

Vervoersarmoede Eva Van Eenoo

België en de klimaattop in Glasgow Peter Wittoeck

Klimaatcoalitie wil ambitieuze klimaattop Lien Vandamme

Naar meer plantaardig voedsel Heleen De Smet

Wat na Glasgow? Dirk Vansintjan

Luchtvervuiling, gezondheid en klimaat Dirk Avonts

Foto's: GvK Kristof Ghyselinck Wout De Ridder

 

Stuur deze brief door naar geïnteresseerden

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privcacyverklaring

Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online