Nieuwsbrief Grootouders voor het Klimaat  Kempen  8 november 2021

Beste klimaatgrootouder,

Webinar GVK Kempen   'Naar meer plantaardig voedsel' 15 november - meer info onder de inleiding

COP 26 in Glasgow gaat zijn 2e week in.

De  Vlaamse regering liet vorige week alweer een kans liggen om een  ambitieus, rechtvaardig, coherent en solidair klimaatplan te maken. En ze willen een verlaging van onze bijdrage van Europa !

Druk vanuit GVK en andere middenveldorganisaties zal nodig blijven. Peter Wittoeck, hoofd van de Belgische klimaatdelegatie in Glasgow, gaf ons ook die boodschap  in Glasgow Central Station op 31 oktober.  We, dat zijn de 20 GVK-deelnemers aan de March for Future. Een tocht van 100 km van Edingburgh naar Glasgow. meer informatie daarover  op de webpagina March for future

Drie Kempenaars stapten mee : Ludo Heselmans en Mieke Clymans uit Turnhout en Marc Desmet uit Kasterlee.  Bekijk het interview met hen voor het vertrek op RTV Vandaag vanaf 5min17sec

Een van hun acties in Glasgow kan RTV Vandaag vanaf minuut 5 en 44 sec 

 

 Webinar GVK Kempen   'Naar meer plantaardig voedsel'

Op 15 november om 11.00 u. ism BBL Heleen De Smet organiseren we een webinar met als titel: ‘Naar meer plantaardig voedsel’. Het webinar gaat dieper in op de vraag waarom een verschuiving naar een meer plantaardig voedselpatroon zo belangrijk is. We willen inzoomen op de belangrijkste uitdaging van ons voedselsysteem, met een bijzondere aandacht voor de situatie in  de Kempen en Vlaandere (megastallen, mest.... Meer info en inschrijven.

Webinar over COP 26

Op 22 november om 11.00 u. verzorgt GvK-ambassadeur Dirk Vansintjan het webinar: ‘Wat na Glasgow?’. Dirk gaat de hele conferentie volgen en zal dus goed geplaatst zijn om zijn inzichten met ons te delen. Meer info en inschrijven.

In onze agenda vind je een link naar alle door GvK en partners georganiseerde webinars.

 

Nieuws uit de GvK Kempen vergadering 21 september.

Gemeentelijk klimaatplannen.   Er wordt eenwerkgroep samengesteld met leden die in hun gemeente aan de slag willen met de klimaatactieplannen die zijn opgesteld in het kader van de burgemeestersconvenanten 2030.  Mark Suyckens van Actief Vorselaar  proberen we te strikken voor een uiteenzetting hoe ze het in Vorselaar aanpakken. Meer nieuws later.

Mobiliteit en vervoersregio Kempen - De invoering ervan werd nog maar eens uitgesteld.  Wees echter alert in jullie gemeenten want die werken volop aan het invullen van de 'laatste kilometer' op hun grondgebied.

Samenlevingsopbouw, leen Smets kwam 2 projecten toelichten : 'Binken weten beter' , over agressieve verkoopsmethodes voor energiecontracten en wat er tegen te doen ; en  'Klimaatstem van MIA' over klimaattransitie en armoede.

Levende planeet wandeling- Mieke Clymans, Jet Van Mierlo en Marc Desmet gaan dit concept van deeptimewalk verder uitwerken. Interesse om mee te doen? contacteer een van hen.

Oproep Mundio vzw - Wereldmeerdaagse Brasschaat en Mechelen voor jongeren 12-13j in klasverband

GvK is gevraagd om  op een stand over klimaat 'uit te baten' in Brasschaat van maandag 7 februari  tot woensdag 23 februari 2022 en Mechelen van 7 maart  tot 17 maart 2022. Daar komen respectievelijkk 7000 en 3000 jongeren op af.    Meer info vind je op medio vzw website.   Kandidaat ? mail dan naar luc.v.overloop@gmail.com

GVK en de ouderenorganisaties

Twee ouderenorganisaties hebben ons gevraagd  om op een van hun activiteiten aanwezig te zijn.

We mogen er GvK promoten en in gesprek gaan over klimaat.

Wie de GvK stand mee wil bemanden/vrouwen neemt best contact met miavaesen6@gmail.com

 

S-Plus : in het Kursaal Oostende n.a.v. hun nieuwjaarsconcert op 18, 19 e, 20 januari 2022 van 13u30 tot 16 u. De laatste datum is voor de afdelingen provincie Antwerpen.

Vl@s : in het Museum aan de Ijzer (Ijzertoren) Diksmuide op 14 april 2022 Inspiratiebeurs van 10 tot 16u. Stand van GvK 

Webinar Canvas/Jill Peeters

 

Volgen jullie het Canvas programma 'Wat houdt ons tegen?' van Jill Peeters, ex-weervrouw VTM?Meer dan de moeite om te volgen op maandagavond, nog 3 afleveringen te gaan. Zij organisere op 23 november om 19u30 een webinar over 'Wat gaan we eten' .   Sluit goed aan op het GvK webinar van 15 november.

Jill Peeters  gaat in gesprek met professor agro-ecologie Marjolein Visser, 'groentenkok' Frank Fol én met het publiek.

tickets 10 €  : schrijf hier in

Iok - webinars 

'Hoe sluit je de biologische kringloop?'

vier sessie , gratis -

18 november : kringlooptuinieren in een notendop

22 november : snoeihout verwerken en voorkomen

23 november : kringlooptuinieren bij verander(en)d klimaat

2 december : goed koelkastbeheer vermijdt voedselverlies

meer info op iok kringloopsessies

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privcacyverklaring

Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online