Nieuwsbrief Grootouders voor het Klimaat (GvK) - 28 oktober 2021

Beste klimaatgrootouder,

 

Veel aandacht gaat in deze nieuwsbrief naar de klimaatconferentie die in het weekend van start gaat en waar GvK op verschillende wijzen aandacht aan besteed. We volgen onder andere de 20 GvK-stappers die van Edinburgh naar Glasgow stappen en daarbij zware regens moeten trotseren.

Verder vind je onze gewone rubrieken terug en hebben we aandacht voor andere GvK-acties en wat er op het bredere klimaatfront gebeurt.

 

Interview met Jos Delbeke

Enkele dagen voor de klimaatconferentie van start gaat, zijn we blij jou de neerslag van ons erg boeiend gesprek met Jos Delbeke te presenteren. Jos Delbeke is al meer dan 20 jaar met klimaat bezig. Van 2010 tot 2018 was hij directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie. Wat Europa met o.a. de Green Deal op klimaatvlak onderneemt stemt hem trots, maar dit is nog maar een begin. Nu de klimaatplannen aangenomen tijdens de klimaatconferentie in Parijs onvoldoende blijken te zijn, worden alle landen aangespoord een tandje bij te steken. Belangrijke spelers zoals de Europese Unie, de Verenigde Staten en China hebben dat intussen ook gedaan.

Het allerbelangrijkste is dat landen een beleid ontwikkelen om de uitstoot naar beneden te halen, want met doelstellingen alleen komen we er niet. Klimaatactie is essentieel, maar moeilijk omdat er altijd tegenkrachten moeten overwonnen worden. In het gesprek komt de brede waaier aan opportuniteiten en moeilijkheden van het ogenblik aan bod. Lees er meer over op onze website. Meer info.

 

GvK-ambassadeur Jan Stel heeft COPzorgen

Ook GvK-ambassadeur Jan Stel heeft het over de nakende klimaatconferentie maar is niet helemaal gerust in het eindresultaat. Het verleidde hem ertoe zijn bijdrage van een originele titel te voorzien: COPzorgen. Hij vraagt zich af of deze COP even succesvol zal zijn dan die van Parijs. De grootste hinderpaal in zijn ogen is het gebrek aan politieke wil.

 

 

GvK in actie

March for Future

Vorige zondag, een week voor de start van de klimaatconferentie (COP 26) in Glasgow, zijn twintig Grootouders naar Schotland vertrokken voor hun March for Future. De tocht begon aan het Luxemburgplein in Brussel, voor het standbeeld van John Cockerill, een van de grondleggers van de ijzer- en staalindustrie in België. Nadien ging het te voet naar het Zuidstation waar de stappers de trein richting Schotland namen.

De deelnemers hebben in Schotland een druk programma. Via een vierdaagse voettocht van Edinburgh naar Glasgow willen ze aan de wereldleiders maatregelen vragen voor een leefbare toekomst voor de volgende generaties. Ze volgen daarbij een route die de opgang van de industriële revolutie (en daarmee de aanzienlijke CO2-uitstoot) symboliseert, met namen als James Watt en John Cockerill.

Het initiatief van de Grootouders krijgt veel media-aandacht en we hebben als GvK aan onze politici onze verzuchtingen als ouderen goed kunnen overbrengen. Slechts door dringende actie kunnen we nog een leefbare toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen waarborgen. COP 26 wordt het moment van de waarheid en politici dragen daarbij een verpletterende verantwoordelijkheid.

Je kan op verschillende wijzen de activiteiten van onze stappers volgen;

·       op onze website is een speciale #MarchForFuture-pagina aangemaakt die we dagelijks actualiseren, in de eerste plaats met bijdragen van de stappers zelf; 

·      op onze facebookpagina kan je de belevenissen van de stappers volgen en reageren;

·      ook op twitter houden we de #MarshForFuture in de aandacht.

·      we willen tenslotte een warme oproep doen om de klimaattocht mee te sponsoren; je kan dat hier met de vermelding ‘Sponsoring Glasgowtocht’.

 

GvK-Actiegroep RegioGent opgericht

Vorige zaterdag 23 oktober om 10.00 u. vond het lanceermoment plaats van de GvK-Actiegroep RegioGent in de Spaanse Gouverneurswoning. Meer dan 70 aanwezigen konden er genieten van een gevarieerd programma. Er kwamen veel vragen en suggesties voor nieuwe acties; en er was vooral veel enthousiasme om een stevige regiowerking uit te bouwen. Wie graag nog wil aansluiten bij de Gentse afdeling van Grootouders voor het Klimaat kan mailen naar regiogent@grootoudersvoorhetklimaat.be. Meer info.

 

Klimaatmars in Genk

Naar aanleiding van de klimaatconferentie in Glasgow organiseert GvK-Limburg op 10 november om 14.00 u. een klimaatmars in Genk, waartoe iedereen die het klimaat belangrijk vindt uitgenodigd wordt. Aan de slotmanifestatie zullen o.a. Youth for Climate en Stijn Meuris meewerken. Meer info.

 

Hernieuwbare diesel

Vorige-Limburg week vernamen we dat we momenteel hernieuwbare diesel kunnen tanken, een bericht dat vele wenkbrauwen deed fronsen en een geëngageerde GvK’er in de pen deed kruipen. Zonder al te veel in te gaan op de technische kant van dit verhaal, stelt hij een aantal pertinente vragen. Innovatie is zeker cruciaal als we de gevolgen van de klimaatcrisis effectief willen aanpakken, maar niet elke innovatie draagt daartoe bij. We hebben vooral een systeemverandering nodig waartoe de jongeren ons sinds het prille begin van hun klimaatacties oproepen. Alle initiatieven die niet vertrekken van dat gegeven blijven hopeloos rondjes draaien en brengen ons verder weg van de aanpak die nodig is om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen te vrijwaren. Meer info.

 

Volgende GvK-webinars

Op 15 november om 11.00 u. staat Heleen De Smet in voor een webinar met als titel: ‘Naar meer plantaardig voedsel’. Het webinar gaat dieper in op de vraag waarom een verschuiving naar een meer plantaardig voedselpatroon zo belangrijk is. We willen inzoomen op de belangrijkste uitdaging van ons voedselsysteem, met een bijzondere aandacht voor de situatie in Vlaanderen. Meer info en inschrijven.

Op 22 november om 11.00 u. verzorgt GvK-ambassadeur Dirk Vansintjan het webinar: ‘Wat na Glasgow?’. Dirk gaat de hele conferentie volgen en zal dus goed geplaatst zijn om zijn inzichten met ons te delen. Meer info en inschrijven.

In onze agenda vind je een link naar alle door GvK en partners georganiseerde webinars.

 

Save the date: GvK organiseert een tweede doorgroeidag op 10 december

GvK heeft als beweging de coronacrisis goed doorstaan door in te zetten op digitale communicatie en overleg. Nu we fysiek weer kunnen samenkomen, willen we ons op een doorgroeidag bezinnen over onze werking. Als datum hebben we gekozen voor vrijdag 10 december van 10.00 tot 17.00 u. Noteer de datum alvast in je agenda. Meer info volgt later.

 

Andere klimaatacties

Fairfin roept banken in België op om hun investeringsbeleid rond wegwerpplastics te herzien

In het dossier ‘De ondraaglijke kosten van wegwerpplastic’ focust Fairfin op de rol van dit soort plastics voor eenmalig gebruik. Reeds bij hun productie loopt het fout, want olie en gas zijn de bouwstenen van deze plastics. De ecologische schade die ze vervolgens teweegbrengen, nadert een kritiek punt; eens voorbij dit punt, wordt de schade onomkeerbaar. Deze plastics zijn immers moeilijk te recycleren; van alle ooit geproduceerde wegwerpplastics, werd slechts 9% effectief gerecycleerd.

Banken in België dragen een grote verantwoordelijkheid door het vele geld dat ze investeren in de voedingsindustrie, een van de voornaamste gebruikers van wegwerpplastic. Fairfin eist daarom dat banken hun investeringen in de sector afhankelijk maken van een drastische daling in het gebruik van wegwerpplastic. GvK steunt deze actie volmondig en roept op om mee druk op de banken te zetten en een klacht naar je bank(en) te sturen.

 

Europese publieksconsultatie rond GGO’s

De Europese Commissie heeft een uitgebouwde wetgeving en controlemechanismen met betrekking tot de introductie van Genetisch Gemodificeerde Organismen (GGOs). Onder druk van de biotechlobby is de Commissie nu echter van plan om sommige nieuwe GGO’s niet aan de bestaande regelgeving te onderwerpen. GvK steunt de oproep van een aantal landbouw- en milieuorganisaties om voor de nieuwe GGO’s strikte regels te hanteren. Het is nu te laat om de petitie te tekenen tegen dit voornemen van de Europese Commissie maar lees hier meer waarom het verzet tegen GGO’s zo belangrijk is. 

 

Interessant klimaatnieuws 

 

Europees Parlement keurt plannen voor duurzame transformatie van de voedselsystemen goed

Via de ‘Van Boer tot Bord’ strategie wil de Europese Commissie de voedselproductie in Europa ingrijpend veranderen om de negatieve effecten van de huidige productiemethoden op de volksgezondheid en het milieu te beperken en om de sector weerbaarder te maken tegen de klimaatverandering. Ondanks de krachtige lobby van o.a. bepaalde landbouworganisaties, bezweken de parlementsleden niet onder de druk en keurden zij met een grote meerderheid de voorgestelde strategie goed. Meer info.

 

Voor wie er nog aan mocht twijfelen: de mens veroorzaakt de klimaatcrisis

Een nieuw overzicht van de wetenschappelijke literatuur opgesteld door de Universiteit van Cornwall selecteerde 3.000 willekeurige studies uit meer dan 88.000 studies over de klimaatverandering tussen 2021 en november 2020. Amper vier van de onderzochte studies waren sceptisch over de menselijke rol in de klimaatcrisis. Dit liet de wetenschappers toe te besluiten dat 99,9 procent van die studies de cruciale rol van de mens in de klimaatcrisis erkent.

De conclusie is niet nieuw voor klimaatactivisten, maar blijft niettemin belangrijk omdat peilingen nog steeds wijzen op twijfel in de publieke opinie en sommige politici en sommige influencers nog steeds twijfel blijven zaaien over de rol van de mens in de klimaatverandering.

 

Energiebedrijf Total wist reeds lang van negatieve klimaateffecten van olie en gas maar bleef jarenlang twijfel zaaien

Minstens sinds 1971 wist het bedrijf dat de uitstoot van broeikasgassen de atmosfeer doet opwarmen. Ondanks die kennis deed het mee aan de pogingen van de olie-industrie om twijfel te zaaien over de bevindingen van klimaatwetenschappers. Dat is alvast de conclusie van drie onderzoekers die toegang hadden tot de bedrijfsarchieven en konden spreken met ex-werknemers van het bedrijf. De bedrijfsleiding coördineerde haar actie met die van andere oliereuzen en bestelde wetenschappelijke studies die moesten aantonen dat het met de klimaatverandering niet zo erg gesteld was.

Tegenwoordig hanteert het bedrijf een andere strategie en erkent het bijvoorbeeld het werk van het IPCC. Niettemin blijft Total voor de nabije toekomst vooral inzetten op fossiele brandstoffen. Meer info.

Overheden moeten drie keer meer investeren in duurzame energie

In een gezaghebbend rapport stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat de energietransitie onmiskenbaar is ingezet. De wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen zal tot 2025 pieken om nadien af te nemen. Tegelijk nemen groene technologieën zoals wind- en zonne-energie een hoge vlucht. Zon en wind zijn momenteel zelfs de goedkoopste bron van nieuwe elektriciteitsopwekking in de meeste energiemarkten.

Maar het tempo van de omslag gaat nog te traag terwijl steenkool en olie in een aantal regio’s zelfs een comeback hebben gemaakt, als onderdeel van een strategie om hun economieën na covid weer op de sporen te krijgen. Met het huidige energiebeleid ligt de wereld volgens het IEA op schema om tegen 2100 met ongeveer 2,6° C op te warmen, veel meer dan aanvaardbaar is. Meer info.

 

 

 Tot volgende week !

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privcacyverklaring

Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online