Wuif ze uit: Grootouders naar Glasgow voor Climate Justice

Op zondag 24 oktober om 12.30 u. wuiven we  (hopelijk massaal) de stappers naar de Klimaattop uit aan het Europees Parlement in Brussel. De voorzitter van de Vlaamse Ouderenraad, Jul Geeroms zal de stappers toespreken. Voor dit evenement hebben we ook de klimaatministers en parlementsleden uitgenodigd. Die krijgen daar onze Dringende oproep aan de politiek overhandigd die verschillende organisaties waaronder de Vlaamse Ouderenraad en de Gezinsbond mee hebben ondertekend. En de pers is eveneens verwittigd. We verzamelen op het Luxemburgplein.

Van het parlement gaat het naar Brussel Zuid. Daar nemen de stappers de trein via Londen naar Edinburgh. In vier dagen zullen de wandelaars 100 km afleggen naar Glasgow.

Met een voettocht van Edinburgh naar Glasgow, de MARCH FOR FUTURE, willen zo’n 20 ouderen op initiatief van de Grootouders voor het klimaat aandacht vragen voor die cruciale top. In Glasgow houden de stappers een symbolische actie bij het standbeeld van de uitvinder van de stoommachine. Daarmee maakte James Watt de ontginning van steenkool mogelijk. Het begin van de industriële revolutie én van de opwarming van de aarde. De stappers ontmoeten er o.a. Youth for Climate die met Rail to the Top gaan. En ze hebben een afspraak met Peter Wittoeck, het hoofd van de Belgische delegatie.

Van 1 tot 12 november komen de wereldleiders samen in Glasgow voor de COP 26, een heel belangrijke klimaattop. Er moeten bindende en rechtvaardige afspraken worden gemaakt om de doelstellingen van het verdrag van Parijs (2015) waar te maken. Alleen als de opwarming van de aarde onder 2 graden blijft (en liefst onder anderhalve graad), krijgen alle kleinkinderen een leefbare toekomst.

We doen ook een warme oproep om de klimaattocht mee te sponsoren; je kan dat hierJe kan ook een bijdrage storten op de bankrekening van Grootouders voor het Klimaat BE29 5230 8107 1564 met vermelding "GLASGOW". 
Meer info.

Dirk Vansintjan, voorzitter van de Europese federatie van energiecoöperaties en ambassadeur GvK, zal de hele conferentie volgen en geeft verslag tijdens een webinar op maandag 22 november van 10 - 12 u.
Hier meer info.
En hier inschrijven.

Youth for Climate roept op tot Global Climate Strike

Vrijdag 22 oktober betogen de jongeren weer over de hele wereld. In België koos Youth for Climate voor twee locaties. In Gent verzamelen ze mét sympathisanten om 12 uur aan de Stadshal voor een betoging die eindigt aan het Sint-Pietersplein. Meer info.

Uiteraard blijven de Grootouders de terecht ongeruste jongeren steunen. We zullen er zijn met onze hesjes en spandoeken net zoals voor corona en zoals op de grote betoging van 10 oktober. Voor mensen uit het Antwerpse is de afspraak: 10.30 Chapo, Statiestraat 146 op2 minuten van Berchem station. We nemen materiaal mee vandaar.
Youth for Climate zoekt nog naar stewards. Heb je zin? Geef een sein aan 
jadalaurenkennedy@gmail.com

Niet onverwacht viel deze oproep slecht bij de Vlaamse minister van onderwijs, maar hij krijgt tegenwind: vele betrokken partijen roepen op tot een genuanceerd debat. In pre-coronatijden organiseerde de jeugd ook al schoolstakingen en hebben de Grootouders een ondubbelzinnig standpunt ingenomen ten aanzien van ‘spijbelen’.

Als je voor minstens 20 € betalend lid wordt van de Grootouders voor het Klimaat, krijg je het ABC boek  er gratis bij..Regel dit via de website. 
Dank aan de velen die dat al 
deden... Zo geraken we aan middelen om stevig actie te voeren voor de toekomst van alle kleinkinderen. 

Grootouders voor het Klimaat op internet:

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privcacyverklaring

Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online