March for Future: Grootouders naar Glasgow voor Climate Justice

Van 1 tot 12 november komen de wereldleiders samen in Glasgow voor de COP 26, een heel belangrijke klimaattop. Er moeten bindende en rechtvaardige afspraken worden gemaakt om de doelstellingen van het verdrag van Parijs (2015) waar te maken. Alleen als de opwarming van de aarde onder 2 graden blijft (en liefst onder anderhalve graad), krijgen alle kleinkinderen een leefbare toekomst.

Met een voettocht van Edinburgh naar Glasgow, de MARCH FOR FUTURE, willen zo’n 20 ouderen op initiatief van de Grootouders voor het klimaat aandacht vragen voor die cruciale top. We nodigen ook mensen van ouderenverenigingen zoals OKRA, S-Plus e.a. uit om mee te stappen .

Op zondag 24 oktober om 12.30 u. wuiven we  (hopelijk massaal) de stappers uit aan het Europees Parlement in Brussel. De voorzitter van de Vlaamse Ouderenraad, Jul Geeroms, en verschillende voorzitters van ouderenverenigingen zullen de stappers toespreken. Van het parlement gaat het naar Brussel Zuid. Daar nemen de stappers de trein via Londen naar Edinburgh. In vier dagen zullen de wandelaars 100 km afleggen naar Glasgow.

Lieve Parmentier is alvast één van de twintig stappers. Zij illustreerde deze spandoek die de stappers naar Glasgow zullen dragen.

De wandeltocht volgt twee historische kanalen in de Schotse Lowlands, het Union Canal en het Fort and Clyde Canal. Via beide kanalen werden steenkool en ijzererts vervoerd. 

Bij aankomst in Glasgow (zaterdag 30 oktober) houden de stappers een symbolische actie bij het standbeeld van James Watt, uitvinder van de stoommachine in 1769, het begin van de industriële revolutie. 

Op zondag 31 oktober, op de vooravond van de klimaatconferentie, sluiten de stappers aan bij 
een internationale manifestatie, samen met de klimaatjongeren en ontmoeten Peter Wittoeck, het hoofd van de Belgische delegatie. Ze zullen hem onze zorgen meedelen. 

Op maandag 1 november keren ze terug per trein naar Brussel. 

Koken kost geld
Dirk de Beul zorgt met zijn bezemwagen voor transport van bagage, voor een picknick en een vieruurtje. De kostprijs van de wandeltocht is geschat op 1.100 € per persoon. In de prijs zitten: treintickets, eenvoudig logies, met ontbijt, avondmaal in een restaurant. 

Grootouders voor het Klimaat beseffen dat dit voor sommigen met een beperkt pensioen een heel bedrag is. Daarom zoeken we sponsors om bij te kunnen leggen. We hebben al enkele toezeggingen, o.a. van ambassadeurs en van grootouders die zelf niet kunnen meestappen, maar het initiatief wel willen mogelijk maken. De eigen bijdrage bedraagt wel minimaal 600 €.

Sponsor je mee?
Op onze picknick zijn al heel wat 
Sponsorkaarten verkocht. Wil je in uw omgeving kaarten verkopen, dan kan je een pakketje aanvragen bij lucdebuyst@yahoo.com
Je kan ook rechtstreeks steunen op de bankrekening van Grootouders voor het Klimaat BE29 5230 8107 1564 met vermelding "GLASGOW". 
Alvast dank!

Bij Luc Debuyst, de tochtleider, kan je ook alle info aanvragen en je aanmelden als je wil meestappen.

Voor en na de klimaatconferentie – webinars
In aanloop naar de conferentie vertelt Peter Wittoeck, delegatieleider voor België, op maandag 20 september van 11-12 u in een webinar voor GvK wat er op het spel staat in Glasgow. Meer info + inschrijving.

Dirk Vansintjan, voorzitter van de federatie van energiecoöperaties en ambassadeur GvK, zal de hele conferentie volgen en geeft verslag tijdens een webinar op maandag 22 november van 10 - 12 u.

Als je voor minstens 20 € betalend lid wordt van de Grootouders voor het Klimaat, krijg je het ABC boek  er gratis bij..Regel dit via de website. 
Dank aan de velen die dat al 
deden... Zo geraken we aan middelen om stevig actie te voeren voor de toekomst van alle kleinkinderen. 

Grootouders voor het Klimaat op internet:

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privcacyverklaring

Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online