Klimaatvriendelijke steden – webinar met Erik Rombaut

De wijk Eva-Lanxmeer in Culemborg in de buurt van Utrecht Is een mooi voorbeeld van een gezonde wijk. Hier zijn belangrijke sleutels toegepast om een grote woonkwaliteit te verkrijgen. Een eerste belangrijke sleutel is het inzetten op ‘burgerbouwgroepen’, een tweede sleutel is de introductie van ‘semi-publieke gemeenschappelijke ruimten' in ecowijken, zowel in de buitenruimte als tussen en ook binnen in gebouwen. Daarmee los je talrijke sociale en ecologische problemen op.
Ondanks de vrij hoge woondichtheid is er op de foto veel blauw en groen te zien. Dat is typisch voor het zogenaamde lobbenstad model. In een lobbenstad worden dicht bebouwde hoog-dynamische stadslobben van elkaar gescheiden door blauwgroene vingers en netwerken. Die blauwgroene ecosysteemdiensten helpen de stad leefbaar houden.
Met dit model kunnen steden bijdragen om heel wat problemen op te lossen. 
De lobbenstad is een alternatief voor de manier waarop men in Vlaanderen aan stadsuitbreiding doet. Met kiest voor cirkelvormige uitbreiding, voor verkavelingen (met meer groen) en lintbebouwing. Daarin is Vlaanderen/België echt kampioen. Maar dat model heeft tal van ecologische en sociaal/economische nadelen. Met name ook voor het klimaat.

De genoemde sleutels heeft Erik Rombaut, docent ecologie en milieukunde, tijdens vele studiereizen doorheen Europa ontdekt. In deze webinar bespreekt hij een aantal spraakmakende en inspirerende voorbeelden.

 

Webinar met Erik Rombaut op maandag 19 april wachtkamer vanaf 14.45, start om 15 u tot 16 u. 

DIT ZIJN DUS ANDERE UREN dan we gewoon zijn met de GvK.

Hier inschrijven

Als je inschrijft krijg je ten laatste op 18 april de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. We zenden de webinar ook Live uit via onze Facebookpagina

Zo beveelt de voormalige voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans het "ABC van het Klimaat" aan.
Als je voor minstens 20 € betalend lid wordt van de Grootouders voor het Klimaat, krijg je het ABC boek  er gratis bij. Hier kun je dat regelen.
Velen deden dat al...

Grootouders voor het Klimaat op internet:

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privcacyverklaring

Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online