Nieuwsbrief Grootouders voor het Klimaat (GvK) - 18 maart 2021

Beste klimaatgrootouder,

Vele grootouders namen zondag deel aan de actie ‘Word advocaat voor het klimaat’ die in meer dan 100 gemeenten in België plaatsvond. De actie was een opstap naar de eigenlijke Klimaatzaak die vorige dinsdag eindelijk van start kon gaan. De start van de Klimaatzaak kreeg ruime media-aandacht en met name de eisers kwamen in de pers veel aan bod, terwijl de aangeklaagde overheden tot nu toe verkozen om niet te reageren.

Wie nog nood heeft aan een goed overzicht van de historiek en het belang van deze zaak, kan dat onder meer hier vinden. En wie de dagelijkse ontwikkelingen op de voet wil volgen, kan terecht op de website van Klimaatzaak. Je kan er ook inschrijven op de dagelijkse verslaggeving over de rechtszaak of zelfs om aanwezig te zijn tijdens een van de procesdagen (inschrijven).

De voorbije dagen werd ook herhaaldelijk verwezen naar gelijkaardige en voor klimaatactivisten succesvolle acties in onze buurlanden (Frankrijk, Nederland, Ierland). Maar het is niet alleen in ons continent dat overheden ter verantwoording worden geroepen. Aan de andere kant van de wereld, in Melbourne (Australië), stapten op 2 maart acht tieners naar het federale hof met de eis om de zorgplicht van de federale regering voor toekomstige generaties tegen de klimaatcrisis te verankeren. De komende maanden worden in Australië nog klimaatzaken verwacht omdat advocaten en activisten de wet willen gebruiken om dringende beleidswijzigingen af te dwingen van de deelstaatregeringen en federale regeringen.

De acht jongeren hebben allemaal zeer persoonlijke verhalen over de klimaatverandering en stellen dat het huidig beleid zware gevolgen heeft voor hun toekomst. Aangezien ze nog minderjarig zijn, worden ze bijgestaan door een 86-jarige non die zich vrijwillig heeft aangemeld als procesvoogd.

En tenslotte herinneren we graag aan het recent mondiaal overzicht van klimaatgeschillen uitgegeven door UNEP (het VN-milieuprogramma). Het aantal klimaatzaken is in drie jaar bijna verdubbeld tot minstens 1550 zaken in 38 landen. Burgers wenden zich in toenemende mate tot de rechter om hun recht op een gezond milieu uit te oefenen. Hoewel de meeste zaken nog in de rijke Westerse landen plaatsvinden, is er een vergelijkbare trend in landen met een lager inkomen.

Klimaatacties

 

Onze spaarcenten voor hun toekomst. GvK startte vorige week een nationale campagne waarin financiële instellingen worden opgeroepen tot een wijze omgang met het aanzienlijke spaargeld van 55-plussers. Elk van ons heeft de mogelijkheid om aan haar/zijn geld een bestemming te geven die de klimaattransitie ondersteunt en we kunnen bij de banken aandringen om hetzelfde te doen. Alle informatie om jou een duwtje te geven, vind je op onze campagnesite onzecenten.be. Je vindt er o.a. een modelbrief om je eigen bank aan te schrijven. Verder houden we je op de site op de hoogte van onze gesprekken met de overheid en andere betrokken partijen.

Global Strike op vrijdag 19 maart om 13.00u. Na meer dan een jaar komt de jeugd morgen vrijdag opnieuw effectief op straat voor een duurzame en inclusieve toekomst voor iedereen. Wereldwijd zullen er op die dag acties plaatsvinden. In de Wetstraat in Brussel gaan artiesten de visie van de jeugd op de toekomst schetsen rond een enorme banner met de slogan ‘Another world is possible’. Enkele GvK’ers zullen ter plekke de qua deelnemers beperkte actie van de jeugd ondersteunen.

Help jij mee om De Groene Delle voor altijd groen te kleuren? Dankzij een succesvolle en massale actie werden de plannen afgevoerd om een deel van de Groene Delle voor industriële doeleinden te gebruiken. Definitieve zekerheid is er echter nog niet. Ieder van ons kan daar een beetje toe bijdragen door de vzw Limburgs Landschap te steunen zodat die als erkende natuurvereniging de kans krijgt om het natuurgebied aan te kopen. Hiervoor is een bedrag van 85.000€ aan eigen inbreng nodig. Via een crowdfunding hoopt Limburgs Landschap alvast 50.000€ op te halen; momenteel is al 60% van die doelstelling bereikt. Met een schenking van 50€ bescherm je 250m2 van de Groene Delle en voor een storting vanaf 40€ ontvang je een fiscaal attest.

Natuurorganisaties willen straffe Europese natuurherstelwet. Via de publiekscampagne #RestoreNature! ijveren een aantal Europese natuurorganisaties voor een krachtdadige en ambitieuze invulling van de herstelwet voor de hoogwaardige natuur. Enkel door fundamentele veranderingen op het land én in de zee kunnen we gedegradeerde ecosystemen herstellen in het voordeel van mens en natuur. Meer achtergrond en de mogelijkheid om te tekenen voor #RestoreNature vind je hier.

Webinars en infomomenten

 

Zondag 21 maart of donderdag 25 maart telkens om 20.00u.: Recht op Lucht, een infomoment m.b.t. het initiatief van een groep Antwerpenaars die ijveren voor een gezonde stad: straten met voldoende zuurstof, rust en ruimte voor iedereen. Ben je benieuwd naar wat de campagne voor jou kan betekenen, schrijf dan in via deze link.

Maandag 22 maart om 10.00u.: Stop EU-Mercosur: onderhandelingen achter de schermen, een initiatief van 11.11.11. Ondanks de groeiende weerstand tegen het akkoord (zie ook artikel op onze website en het initiatief van Wervel op 25 maart), probeert de Europese commissie al enkele maanden om achter de schermen een manier te vinden om het akkoord toch te laten doorgaan. Het webinar biedt een blik achter de schermen, werpt een licht op de conclusies van recente impactstudies en presenteert getuigenissen op het terrein. Er volgt ook een brainstorm over de Stop EU-Mercosuractie op 20 mei. Inschrijving.

Dinsdag 23 maart om 09.30u.: Hoe kan de transitie naar een duurzamere economie worden gefinancierd? Deze webinar van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) wil nagaan hoe publieke en private investeringen kunnen verhogen om de Green Deal te verwezenlijken. De FRDO wil ook haar plannen toelichten voor de oprichting van een transformatiefonds. Meer inlichtingen en inschrijven (uiterlijk tot 21 maart).

Dinsdag 23 maart om 11.00u.: Een volksvergadering om ons uit de milieucrisis te halen? Een videoconferentiedebat georganiseerd door The Shift. Zouden nieuwe democratische instrumenten ons kunnen helpen om de impasse waarin we ons bevinden te doorbreken? Inschrijven.

Donderdag 25 maart om 17.00u.: Manifest over Mercosur en de Cerrado, Wervel organiseert een webinar, m.m.v. Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a), waarin de negatieve gevolgen van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur worden geschetst. Voor het webinar kan je hier inschrijven.

Donderdag 25 maart om 19.30u.: Donut-Economie, een economie voor de 21ste eeuw. Webinar georganiseerd door GvK-Limburg i.s.m. Avansa (voordien Vorming Plus) in samenwerking met Prof. Griet Verbeeck (UHasselt) die de contouren schetst van een circulaire economie voor de toekomst. Inschrijven.

Maandag 29 maart om 11.00 u.: Klimaatvriendelijke mobiliteit. In een GvK-webinar maakt Prof. Cathy Macharis ons deel van haar ideeën: ‘Een transitie kan heel snel gaan, zowel bij het personenvervoer als in het goederentransport’. Hier vind je een bespreking van haar boek. Inschrijven voor het webinar.

Woensdag 30 maart om 19.30u.: Planetaire theologie en klimaatverandering. Een UCSIA webinar in het Engels met medewerking van Prof. Dr. Peter Scott die vanuit de planetaire en politieke theologie blijft stilstaan bij de rol van ‘de mens’, ‘de overheid’ en ‘het politieke’ binnen de context van klimaatverandering. Meer info en inschrijven.

Vrijdag 1 april om 18.00u.: Inspirerende voorbeelden voor het Brugs Klimaatbeleid: Leuven 2030. Een webinar georganiseerd door GvK regio Brugge i.s.m. Vormingplus, met medewerking van Katrien Rycken, directeur Leuven 2030. Is ook interessant voor wie elders het stedelijk klimaatbeleid vorm wil geven. Inschrijven.

Maandag 19 april om 15.00 u.: Klimaatvriendelijke steden. GvK-webinar met medewerking van Erik Rombaut, docent ecologie en milieukunde. Steden worden algemeen beschouwd als oorzaak van vele sociale én ecologische problemen, maar anderzijds zijn er ook grote kansen voor klimaat- en milieuvriendelijke stedelijke ontwikkeling. Meer inlichtingen en inschrijven.

Interessant klimaatnieuws

 

Tanker trotseert arctische winter. GvK-ambassadeur Jan Stel schetst in een blog het complexe krachtenveld rond de totstandkoming van een noordelijke zeeroute naar het Verre Oosten. Gigantische economische belangen zijn in het geding om de fossiele brandstoffen van het Hoge Noorden te ontginnen en te transporteren. Het gaat om een zeer duur project dat Rusland zonder Westerse financiële en technologische inbreng niet kan realiseren. Maar het is ook een project dat haaks staat op de mondiale ambities om de CO2-uitstoot snel en drastisch naar beneden te halen.

Interessant aanbod van de Klimaatdichters. De klimaatdichters zijn een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars die met poëzie in al haar verschijningsvormen strijden voor een klimaatvriendelijke wereld. Vorig jaar brachten ze de bundel ‘Zwemlessen voor later’ uit, een verzameling van honderd klimaatgedichten. De klimaatdichters zijn een erg heterogene groep van woordkunstenaars die aan de meest uiteenlopende projecten kunnen bijdragen en die je als organisator ook kunt boeken. Meer info.

Tenslotte

Uitvoerig jaarverslag 2020 van de Grootouders. Meer dan zeven maanden geleden werd GvK formeel als vereniging zonder winstgevend doel (vzw) opgericht en recent hielden we onze eerste statutaire algemene vergadering waarop onder meer het jaarverslag van de vereniging werd voorgesteld en goedgekeurd. Vele handen schreven aan dit verslag dat is uitgegroeid tot een mooie compilatie van het vrijwilligerswerk van vele GvK’ers én van de bereikte resultaten in het uitzonderlijke jaar 2020. Geen bedlectuur, maar niettemin boeiend.

Ook covoorzitter van GvK Bernard Hubeau is fan van het ABC-boek voor het klimaat: “Ik vind het ABC zeer origineel vooreerst door de leuke tekeningen en verder omdat de auteurs het thema klimaat zeer ruim bekijken”. Als je voor minstens 20 € betalend lid wordt van de Grootouders voor het Klimaat, krijg je het ABC-boek er gratis bij. Hier kun je dat regelen.

Graag tot volgende week !

Grootouders voor het klimaat
Kerkstraat 58, 2640 Mortsel
Privcacyverklaring

Pas je inschrijving aan/uitschrijven    |    Bekijk online